JAG ÄR MALALA

Jag läste hennes bok för några år sedan (eller, det ska erkännas, jag läste inte riktigt klart den, den står tålmodigt och väntar bland alla andra böcker jag vill läsa eller läsa klart). Hon beskrev hur hon och hennes vänner när talibanerna kom, tänkte på dem som vampyrer som smög fram i natten. De gjorde detta eftersom de just läst Twilight-böckerna.

Jag hade just läst Twilight-böckerna. Så lika var vi. Samma ålder, samma tid, samma böcker. Men jag jämförde inte vampyrerna med talibanerna. Så olika var vi. Så olika var våra förutsättningar.

Hon kämpar för utbildning, för att hon vet vad det innebär att vara utan. Hon vet vilken skillnad det gör. Hade slumpen gjort att jag fötts någon annanstans hade det kunnat vara min framtid hon kämpar för. Min möjlighet att kunna läsa hennes bok, att berätta min berättelse, att ta makten över mitt eget liv. Det är de möjligheterna utbildning skapar. De och oändligt många andra.

Snart ska jag läsa klart boken. Och snart ska jag se filmen. Men nu, och alla stunder jag kan, ska jag komma ihåg att vara tacksam. För mitt liv, för hennes liv och för att det går att hitta likheter med alla människor. Jag är Malala och hon är jag. I ett annat liv. Nu, och alla stunder jag kan, ska jag komma ihåg det och använda mina möjligheter till att skapa möjligheter för andra. Som hon gör. På mitt sätt.

När jag läste boken blev jag förvånad över hur ”vanlig” hon är. Hon är ”bara” en vanlig människa. Men det är allt alla är. Det är vad vi gör med det som gör att vi uppfattar vissa som incomparable. Andra glömmer och gömmer att de är precis lika speciella. Hon får det att verka så enkelt och så stort på en och samma gång. Hon förändrar och inspirerar. Låt oss förändras och inspireras. Och förändra och inspirera. För att vi kan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s