KVÄLLSTANKAR

När en bästa vän ringer och behöver sällskapsprat under en lång bilfärd.

När vi (som vanligt) pratar att må bra och att må inte-bra och om hur alla mår dåligt av olika anledningar, och hur allt för många glömmer bort att ta hand om sig själv eller inte vet hur det ska göra det. När detsamma gäller att ta hand om andra, om varandra.

När jag hostar för mycket för att kunna säga allt jag tänker, men reflekterar kring våra likheter och olikheter. Bara hon och jag är så lika och så olika varandra, tänk att detsamma gäller alla, oss alla. Att vi delar så många av samma mönster, samma vanor och ovanor, samma svagheter och styrkor. Men att vi ändå är så ofattbart, fantastiskt olika. Ofattbart, fantastiskt olika och lika. Vilken rikedom. Inte bara en utmaning. Och vilken rikedom att i allt detta kunna se, känna igen och uppskatta sig själv.

När vi växlar mellan att prata om oss, människor i vår närhet och människor i allmänhet. Känslor som knyter an till handlingar som knyter an till strukturer. Allt som hänger ihop, men som ändå känns så frånkopplat och ”fast det gäller ju inte när…”. För strukturer är inte den enskilda människan, och den enskilda människan inte strukturer. Men de går inte heller att skilja från varandra.

När jag håller med och inte håller med och det är tjusningen i samtalet. När hon fungerar som hon gör, och jag som jag gör, och vi förstår men inte förstår varandra, och det är tjusningen i vänskapen. Det som är tjusningen i alla relationer. Även sådana som jag, som trivs i ensamhet, behöver andra. Likheter och olikheter. Vi behöver varandra.

När vi säger sådant vi sagt flera gånger förut, för att vi ännu en gång försöker förstå vad det betyder. När jag känner att jag tänker mer än jag förstår. När jag inte kan uttrycka det jag tänker så att hon förstår. När det inte spelar någon roll,

för det var ”bara” sällskapsprat under en lång bilfärd.

Och jag hostade ändå för mycket för att kunna prata ordentligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s