ATT PRATA OM VÄDRET

Det sägs ju att svenskar är bra på att prata om vädret, kan vi prata om klimatförändringarna också? Och, inte minst, om vad vi ska göra för att inte bli negativt ”överraskade”?

Annonser

En ordentlig åskskur. Det var allt som behövdes för att stämningen skulle förändras. De leenden som utbyttes var annorlunda än tidigare. Ärligare. De signalerade gemenskap snarare än, som tidigare, samexistens. ”Vi är med om detta tillsammans.” En ordentlig åskskur är något att vara med om, en vanlig dag på stan, inte alls på samma sätt. En ordentlig åskskur är gemensam.

lightning+over+sea+81986   ImageHandler (3)

En ordentlig åskskur. Det var allt som behövdes för att vissa samtal skulle börja handla om global uppvärmning, klimatförändringar, varje persons ansvar och ”hur kommer framtiden att se ut”. Där var de, förändringarna. Naturen var närvarande, gjorde sig påmind. En ordentlig åskskur gav en hint om hur små vi verkligen är, för tänk hur en ORDENTLIG åskskur skulle vara…

Men det är inte tillräckligt många som har dessa samtal.

En ordentlig åskskur. Det skriver tidningarna om. Strömavbrott, översvämning, nedringda försäkringsbolag och räddningstjänsten hinner inte med. Nyhetsvärdet är större än i de långa och stora varianterna på samma tema. Men det behövs mer, det behövs långt och stort. Samtal om framtiden. Om gemenskapen mellan människa och människa och mellan människa och natur. Om hur vi bygger städer, hur vi tar hand om varandra, hur vi lever – hur vi överbelastar planeten, så att den börjar reagera. Ordentligare och ordentligare.

En ordentlig åskskur kan säga mycket. Mig sade den idag mest av allt att det är bråttom. Vi har inte hur mycket tid som helst. Vi vet inte hur mycket tid vi har. Likväl som en ordentlig åskskur kan överraska Piteå centrum kan en ORDENTLIG sådan redan nu överraska andra delar av världen, och planetens reaktioner på vårt stulna överflöd kan också överraska. Vi har inte tid att vänta och se vad som händer…

klimat

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s