VI BEHÖVER ALLA BEFRIAS

Tycker detta citat från boken Rätt vist är väldigt tänkvärt. Hur ser vi egentligen på fattigdomen i världen, och vår roll i den?

I Georgien beskriver en person sin situation så här: ”Fattigdom är en brist på frihet, en förslavning under dagliga bördor, av sorg och rädsla över vad framtiden kommer att innebära.” (…) Viljan att bestämma över sig själv känner nog de flesta igen. Vi människor har ju drömmar som vi vill förverkliga. Och i Sverige lär vi oss individualism tidigt. Efter uppväxten och studenten är det dags att göra sig oberoende. (…)Men så plötsligt smyger sig känslorna av ensamhet fram. För mitt i allt glömde vi bort att vi alla är människor som behöver och beror av varandra. I kampen om självständigheten tappar vi bort en hel del. Vi tror att vi klarar oss själva, men istället blir vi ensamma, för självständigheten ligger otrevligt nära ensamhet och utsatthet. (…) Ensamhet lär vara det största sociala problemet i Sverige. Det verkar inte spela någon roll om man har allt det man vill ha eller kan köpa allt för pengar. I Sverige är alltför många fattiga på gemenskap, livshopp och meningsfullhet. Kravet på att livet ska bli lyckligt är stort. Och trots vår globalt sett skyhöga levnadsstandard känner vi brist och tomhet, det som är kärnan i all fattigdom. (…)

”Om fattigdom definieras som brist, så kan vi alla känna igen oss. Alla behöver vi befrias. Från svält, från meningslöshet. Från ensamhet, från sjukdom. Tänk om vi kunde dela livet, glädjen, sorgen, hoppet, maktlösheten, maten, prylarna och medicinen! Frihetsbegreppet måste utvidgas inom utvecklingsdebatten till att gälla alla människor. Vi behöver alla befrias till gemenskap, så att ingen människa blir lämnad i ensamhet eller nöd, hur den än ser ut. Vi behöver upptäcka att engagemang och medkänsla är något djupt mänskligt, som vi alla behöver både känna och få del av. Vi behöver befrias till att känna empati för varandra, att hjälpa varandra. För fattigdomen i världen är en skandal.

Rätt vist, Karin Cedersjö, s. 53-59

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s